Haberler

Türkan Bebek ve Asimilasyon Şehitlerimizi 35. Yılında Rahmet ve Şükranla Andık


Türkan derlerdi benim adıma,
Tam ermiştim bir buçuk yaşına,
El koymuştu zalim adıma,
Atlamıştım annemin sırtına
Çekilmiştik Kirlinin yoluna,
Hiç bakmadan sağına soluna
Sıkıverdiler kurşun anlıma.

İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği olarak 35. yıl önce uygulanan Bulgarlaştırma(asimilasyon) sürecini kınamak ve asimilasyon şehitlerini anmak için 22.12.2019 tarihinde Menderes Gazipaşa Göç Anıtı'nda bir tören düzenledik. Anma programı Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

Törene Menderes  Kaymakamı Sayın Bahri Tiryaki, Gaziemir Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Nevin Mutlu, Belene Gazilerimiz Ömer Özgür,Ramazan Ayyıldız, Selattin Aziz Atasoy ve  Sami Nalbantoğlu , Gaziemir AKP İlçe Başkanı Sayın Erol Kaya ve Yönetimi, Gaziemir MHP İlçe Başkanı Sayın Köksal Koç ve Yönetimi,Menderes İYİ Parti İlçe Başkanı Sayın Özdemir Makas ve Yönetimi, Gaziemir ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Selattin Şahin, Gaziemir  Belediye Meclis Üyesi Uğur İnan , Gaziemir  Belediye Meclis Üyesi Nuray Öztürk, Buca Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Paşaoğlu ,Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri,İzmir Barosu Eski Başkanı Sayın Av. Aydın Özcan, Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Sayın Süleyman Pehlivanoğlu, İzmir Bal-Göç’ün bir önceki Başkanları Sayın Fahriye Ersoy ,Sayın Hamdi Kanlıoğlu,İzmir Bal-Göç Genel Başkanımız Abdurrahim Nursoy, merkez yönetim kurulu üyeleri Selattin Aziz Atasoy, Mustafa Öztürk, Sabri Atasoy , Hüseyin Paşaoğlu, Sarnıç Şube Başkanı Hazel Öztürk Işık, Bornova Şube Başkanı Sayın Nihat Yağbasan, Görece Şube Başkanı Sayın Kasım Alenbey, Menderes Şube Başkanı Sayın Gürkan Altıntaş,Buca Şube Başkanı Gülizar Akın ve Şube yönetim kurulu üyeleri,Aliağa Şube Başkanı Ferhat Metin ve   Şube yönetim kurulu üyeleri, Gaziemir Sarnıç Hürriyet Mahallesi Muhtarı Sayın Hayrettin Hamzaoğlu, Menderes Gazipaşa Mahallesi Muhtarı Hüsnü Şen ve üyelerimiz katıldı.

İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Abdurrahim Nursoy yaptığı konuşmasında: “ Bugün burada önemli bir anma töreni için toplanmış bulunuyoruz.

20 aylık küçük bir bebek iken annesinin kollarında hayatını kaybeden aziz şehidimiz Türkan Bebeğimizin ölüm yıldönümünde bir aradayız.

“Türkan Bebek” ismi sıradan bir isim değildir. Türkan bebek demek bizleri bir araya getiren bir değer demektir. Birlik ve beraberliğimizin simgesi olmak demektir. Küçük bir bebek olmaktan çıkıp davanın adı olmak demektir. Çünkü Türkan Bebek, 20 aylık bir yavrucak değil, karanlık günlerimizin aydınlatılması demektir.

Malumunuz Bulgaristan’da Aralık 1984’te başlayan asimilasyon süreci Türk isimlerinin Bulgar isimleriyle değiştirilmesi meselesiydi. Bu zor yıllar hepimizin hafızalarına kazınmış acı dolu zaman dilimidir. Şüphesiz tarih boyunca Bulgaristan’da Türk olmanın bedelini çok farklı şekillerde ödedik. Lakin bu süreç çok farklı bir şekilde gelişmişti. Yüzyıllardır Bulgaristan’da Türk ve Müslüman kimliğiyle yaşamış olan bizler, Aralık 1984’ten sonra Türk olmamakla itham ediliyorduk. Bu ne acıdır ki, tarihte denenmediğimiz sınav kalmamasına rağmen, ilk defa böyle bir şeyle suçlanıyorduk.

Gel zaman git zaman…

Bulgaristan Türklerinin zorlu dönemine karşın umudu da bitmemişti. İşte bu çırpınışların henüz başlangıcında bir bebek, hem de adı Türkan, Türklüğüne sahip çıkmak için annesinin kucağında meydana gelmiş ve komünist rejime meydan okumuştur. Bu öyle bir meydan okumaktır ki, Bulgar kolluk kuvvetlerinin silahından çıkan kör bir kurşun bu yavrucağımızı bedenen bizden ayırdı ama ruhlarımızı birleştirdi. Direnişin umudu, Türklüğün simgesi, göremediğimiz ama hep sevdiğimiz evladımız oldu. Bunun içindir ki Türkan Bebek, bizim şehidimizdir. Kimliğimizin ve acı talihimizin sembolüdür.

Bu vesileyle Türkan Bebeğimiz başta olmak üzere 1984-1989 yılları arasında Türklük davası uğrunda hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Belene’de zindanlarda bizler için çile çeken, türlü işkencelere göğüs geren Gazilerimizi ve dava adamlarımızı saygıyla selamlıyorum.

Bu vesileyle Bulgaristan’daki aziz soydaşlarıma da selam ve hürmetlerimi gönderiyorum. Bizler İzmir’de bütün içtenliğimizle sizin sesiniz olmaya sürdüreceğiz.Ne Mutlu Türk’üm Diyene.Sağ olun, var olun.’’ dedi.

Menderes  Kaymakamı Sayın Bahri Tiryaki ‘’Göçün nasıl acı bir olay olduğunu biz Türklerin tarih boyunca göçlerle ilgili yaşanmış büyük acıları vardır. Balkanlardan yapılan göçler yakın tarihimizin en fazla kan ve gözyaşının döküldüğü, en büyük acıların yaşandığı göçlerdir. Dünyanın özgürlük ve demokrasi yolunda hızla ilerlediği bir dönemde, Bulgaristan Türklerine yapılan insanlık dışı baskı ve zulüm, zorunlu göç sırasında yaşanan insanlık dışı muamele, şüphesiz tarihe bir utanç belgesi olarak geçecektir.

Göçlerle ülkemize gelen göçmen kardeşlerimiz ülkemizin kalkınmasında çok büyük etkileri olmuştur.

Asimilasyon politikalarını ve baskı girişimlerini bir defa daha şiddetle kınıyor, bu baskılar esnasında şehit düşen bütün soydaşlarımızı rahmetle anıyorum.” dedi.

Belene gazileri adına Selahattin Aziz Atasoy yaptığı konuşmasında:

’’Tarihimizde 20. yüzyılın ilk ve son çeyreğinde yaşananları hafızamızda canlandırmak gerekirse:Yüzyıl önce 1919 yılına Türkoğlu Türk,en büyük Balkanlı, M.K.Atatürk’ün Milli mücadeleyi başlatması ve başarıyla sonuçlandırması  sayesinde Vatanımız var.

Bundan, 35 ve 30 yıl önce, 1984 kışı ve 1989 yazında Bulgaristan Türkünün Adı, Dili, Dini ve Özgürlüğü için Şehitlerin verildiği Direniş sonrası makus talihimiz Zorla Göçü, Toplu yerleşmemiz ve Bugünlerimizi görebildik.

Yaşananların bir daha yaşanmaması için, Bulgaristan Türkünün Onuru ve Bahtı uğuruna canlarını veren, başta en küçüğü Türkan bebek olmak üzere, tüm Şehitlerimiz ve yıllarını adayan Merhum öğretmenlerimiz: Nuri Turgut Adalı, İsmail Şimşek, Ömer Osman Erendoruk ve iftihar kaynağımız Naim Süleymanoğlu gibi Hakka yürüyenler olmak üzere, Belene, siyasi mahkûm, sürgün ve tutuklu yüzlerce Yiğit Aydın sayesinde bugünleri gördüğümüzü unutmamalı ve unutturmamalıyız. ​

Bir insan ömrünün yetmeyeceği kadar yüzlerce yiğit aydınla görüşme ve tanışma imkanı bulduğum, Belene Ölüm kampına götürülmeden, benim şansıma, kısa süreliğine de olsa kaderin karşılaştırdığı onlarca soykırım Şehidinden birinin hayatını kısaca paylaşmak istiyorum.

Mert Türk , Mestanlı’lı Kahramanı, Sofya (DS)DevletGüvenlik’e bağlı IV. Bölge Emniyeti’nde koğuş arkadaşım Merhum Mustafa Ömer Osman sudan sebeplerle, koğuşta gözlerimin önünde coplanması, kendini koruyamayacak bir halde iken üzerine çizmelerle çıkılmasına şahit oldum. Caniler iradesini kıramayınca, götürdükleri Lovçe Ruh Hastalıkları Hastanesi’nden mahkeme duruşması nedeniyle getirildiği, Kırcaali hastanesinde intihar etmiş iddiasıyla, onlarca Kahramanımıza yapıldığı gibi, naaşı köyüne polisler nezaretinde gece vakti getirilir, kepçe ile açılan çukura, tüm geleneksel törenlerden mahrum, hatta yıkanmadan toprağa verilir.Zorla göçte ailesi, eşi, oğlu ve kızıyla birlikte geldikleri Bursa'da ikamet etmekteler.

100 yılı aşan bir süreden beri, son 1984 Kışı ve 1989 Yazı’ndaki haksızlıkları, Bize yaşatanların Mahkeme huzuruna çıkarılması ile ancak Zorla Göçlere Dur! diyebiliriz.

Şehitler, Kahramanlar ne zaman ölürlermiş bilir misiniz? Unutulunca!

Gençlerimiz ve bizler hiçbir zaman Türkan Bebeği, Nuri Turgut Adalı, İsmail Şimşek, Ömer Osman Erendoruk ve iftihar kaynağımız Naim Süleymanoğlu gibi Hakka yürüyenleri, Belene, siyasi mahkûm, sürgün ve tutuklu yüzlerce yiğit aydın sayesinde bugünleri gördüğümüzü unutmamalı ve unutturmamalıyız

Ruhları şad olsun.​​​​​​​​​​​​

Milli değerlerimiz uğruna canlarına feda eden Şehitlerimizi, yıllarını feda eden ve hakka yürüyen Kahramanlarımızı rahmetle, minnetle anıyor ve manevi huzurlarında saygıyla eğiliyorum.’’dedi.

Bulgaristan Türkünün direnişine öncülük edenler de dahil, bütün Şehit ve Gazilerin manevi huzurunda saygı ile eğiliyor,​​​​​​​​​​​​‘Ne mutlu Türküm diyene’. ‘’dedi.

Anma törenine katılan Görece Mustafa Kemal Ortaokulu öğrencileri Defne Bilgiç,İlke Musaoğlu,Eliza Kocakahya ve Gaziemir Kipa 10.Yıl Lisesi öğrencisi Teoman Akın günün anlamı ve önemi ile ilgili okumuş oldukları şiirler katılımcıları duygulandırdı.

Anma töreni Sayın Ferhat Öğük ve Yüksel Elma hocalarımızın tüm şehitlerimizin ve asimilasyon şehitlerimizin ruhu için duaları,lokma ikramı ve katılımcıların göç anıtına kırmızı karanfiller bırakarak asimilasyon şehitlerine saygı ve şükranları ile sona erdi.

Anma etkinliğinde emeği geçen herkese özellikle şiirleri ile öğrencilerimize, aileleri ve öğretmenlerine, anma programı sunuculuğuna yapan Bal-Göç Başkan Yardımcımız Gülseren Bilgiç’e, Menderes Belediyesi çalışanlarına, Menderes Bal-Göç Yönetim Kuruluna, Allah kabul etsin duaları için hocalarımıza, katılımcılara başta Sayın Menderes  Kaymakamı Sayın Bahri Tiryaki’ye herkese teşekkür ediyoruz.

Bugün Anavatan ve doğduğumuz topraklarda huzur ve güven içinde aldığımız her nefeste payı olan aziz şehitlerimize şükranlarımızla.

Ruhları Şad Olsun!

UNUTMADIK VE UNUTTURMAYACAĞIZ!



İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği

Yönetim Kurulu

 

23 Aralık 2019,

Gazipaşa Mahallesi Göç Anıtı-Menderes

Genel Başkanın Mesajı


1985 yılında kamu yararına çalışan bir dernek olarak kurulan İZMİR BALKAN GÖÇMENLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (İZMİR BAL-GÖÇ) 38 yıllık bir geçmişe sahiptir. Dernek kurucularımızdan hayatta olmayanları minnetle anarken hala hayatta olanlara Allah’tan uzun ömürler diliyorum. Derneğimizin kuruluşunda yer alan, derneğin gelişmesine katkıda bulunan, bugünlere gelmesinde rol oynayan tüm Genel Başkanlarına, Yönetim Kurullarına ve üyelerimize minnetimizi bir kez daha ifade ediyor, derin şükranlarımızı sunuyorum.

İZMİR BAL-GÖÇ üyelerinin hepsi, aramızdaki en büyük göçmenin Mustafa Kemal ATATÜRK olduğunun bilincindeler. Hepimiz biliyoruz ki, büyük, ulu Balkan göçmeni, bugün içinde yaşadığımız en büyük eseri Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Vatansız kalmanın ne olduğunu bilen bizler, bir göçmen olarak ulu önder ATATÜRK’ÜN Anadolu’ya gelerek Milli Mücadele’yi başlattığını ve düşmanın dört bir tarafını sardığı Türk yurdu Anadolu’ya sahip çıktığını, Türklüğün vatanı ve Balkan Türklüğünün umudu olan anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş olduğunu biliyoruz, O’nu kalbimizde yaşatıyoruz.

Misyonumuz çerçevesinde İZMİR BAL-GÖÇ, Balkanlardan anavatana göç etmiş ve Balkanlarda yaşamaya devam eden Türklerin ve Müslüman toplulukların birlik, beraberlik içinde yaşam standartlarının yükselmesi için çalışmaya, onların ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmeye, Balkanlarda ata mirasına sahip çıkarak gelenek ve göreneklerin sürdürülmesi için faaliyet göstermeye devam edecektir.

BAL-GÖÇ olarak düzenleyeceğimiz çeşitli etkinliklerle yerel ve ulusal düzeyde toplumun sorunlarına yönelik çözümler üretmeye ve toplumsal gelişmeye katkı sağlamaya devam edeceğiz. İZMİR BAL-GÖÇ’ün yeni Yönetim Kurulu kadrosuyla beraber Derneğimizin Balkanlarla bağlarını kuvvetlendireceğiz. Türkiye içerisinde kamu kurumları ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği alanlarını tespit edip ortak çalışmaları arttıracağız. Gençlerin ve kadınların BAL-GÖÇ’ de faaliyet alanlarını genişleteceğiz, etkin rol almaları için çalışacağız. Yeni projelerle BAL-GÖÇ, İzmir merkezli Balkanlara yönelik faaliyetlerde aktif olarak yer alacaktır. Gençlerin Derneğimizde daha etkin bir şekilde yer almasını sağlayarak topluma yararlı, Balkanları ve Anadolu’yu iyi tanıyan, bilgili, iyi bir vatandaş ve BAL-Göç’lü olarak yetişmelerine katkıda bulunacağız. Önceki dönemde Derneğimizin elde ettiği kazanımlara sahip çıkacağız ve onları geliştireceğiz.

Derneğimizdeki kurumsallaşma çalışmalarını hızlandıracağız. Üyelik kayıtları ile üyeler arası iletişim ve işbirliğinin kuvvetlenmesi için önemli adımlar atacağız. Sosyal tesisin inşaatı için gerekli girişimlerde bulunacağız. Bütün üyelerimizin aileleri ve çocukları ile birlikte yararlanacağı sosyal tesisimizin inşaatını başlatacağız. Bu konuda üyelerimize katkıda bulunmalarının önem taşıdığını hatırlatmak isterim. Bugün her şeyden önce partiler üstü, BAL-GÖÇ kimliğini öne çıkarmış, “ben her şeyden önce bir BAL-Göç’lüyüm bilinci ile hareket eden ve birlik beraberlik içinde İzmir’de yaşayan bir BAL-GÖÇ topluluğunun oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Derneğimiz bu konuda gereken çalışmaları icra edecektir.

29 Ocak 2023 tarihinde gerçekleşen 17.Genel Kurulumuzda üyelerimizin şahsıma yüklediği bu onurlu görev  için teşekkür ediyorum.  Tüm üyelerimizi kucaklıyor, desteklerini bekliyoruz. İzmir’in en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi olan İZMİR BAL-GÖÇ’Ü geleceğe taşımak için bize verdiğiniz sorumluluğun farkında olarak güveninize laik olmaya çalışacağız.

Tüm üyelerimizi, BAL-GÖÇ’Ü geliştirmeye ve geleceğe taşımaya yönelik faaliyetlerde aktif olarak yer almaya davet ediyorum.

Sevgi ve saygılarımla,

15 Şubat 2023
Abdurrahim NURSOY
Genel Başkan

İzmir BAL-GÖÇ SOSYAL MEDYA